Er is veel informatie en kennis over samenwerken en hoe je een goed gesprek voert. Deze zijn een essentieel onderdeel van samen stadmaken. In onze interviews kwamen we een aantal mooie methodes tegen. Hieronder delen we enkele relevante theorieën en naslagwerken. Er zijn nog veel meer methodes en technieken over samenwerken en gespreksvoering. Daarover ontvangen we graag tips en links.

Methodieken 

Kennis voor bewoners(organisaties)

Op het platform LSA is veel kennis en informatie te vinden over de Omgevingswet, buurtaanpak en maatschappelijke gebiedsontwikkeling

Kennis voor Amsterdamse ambtenaren

De Amsterdamse School biedt binnen de gemeente Amsterdam voor ambtenaren allerlei trainingen aan, ook op het gebied van vaardigheden voor samenwerken, of kennis van de Omgevingswet.

Leermeesterschap

Een van de belangrijkste lessen is: vraag om advies! Zet een ander in, je hoeft het niet allemaal zelf te kunnen of te weten. Tijdens ons onderzoek en de gesprekken voor Amsterdams Stadmaken zijn we mensen tegengekomen die ervaring hebben in goed samenwerken. Er is bij veel partijen, collega’s, individuen kennis en ervaringsdeskundigheid over (nieuwe) manieren van (samen)werken. 

De komende jaren ontwikkelen we een traject leermeesterschap, als onderdeel van het ontwikkeltraject Amsterdams Stadmaken. De leermeesters stellen hun kennis en ervaring ter beschikking, bij procesinrichting en Wat doe je dan-situaties. We maken graag een lijst van mensen die je vrijblijvend kan raadplegen als je advies nodig hebt. Misschien ken/ben jij ook zo iemand? Laat het ons weten!